Aksiyete yaygın adıyla kaygı kişide görülen fazla stres altındayken girilen psikolojik baskı olarak tanımlanır. Her insan belirli durumlarda kaygı hissedebilir, endişe duyabilir. Ancak aksiyete problemi yaşayan kişilerde bu kaygı durumu çok daha şiddetli ve olumsuz şekilde gerçekleşir. Aksiyete bozukluğu çeşitli fizyolojik rahatsızlıklara da neden olurken kişinin günlük yaşamını oldukça zorlaştırır.
Aksiyede kişilerde bulunan tehlikeli durumların vücutta oluşan acil durum alarmı sistemidir. Tehlike durumunda vücut kendini korumaya almak için hızlı nefes alıp verme, titreme, ateşinin yükselmesi gibi tepkiler verir. Tehlikeli durumlarda kişinin kendini koruyabilmesini ve ani hareketlerde bulunabilmesini sağlayan aksiyete gerekli durumlarda meydana çıktığı zaman oldukça faydalıdır. Ancak aksiyete bozukluğu tehlike yokken dahi kişide abartılı olarak görülmesi sorunudur. Aksiyete bozukluğu kişinin günlük hayatını oldukça olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle kesinlikle profesyonel yardım alınarak tedavi edilmesi gereken psikolojik bir problemdir.
Aksiyete bozukluğu nedenleri kalp krizi veya panik atak krizi ile karıştırılabilir. Önemli olan kişinin kendini tanıması ve o an neler hissettiğini fark edebilmesidir.
Aksiyete bozukluğu içinde farklı türler barındıran bir problemdir. Meydana geldiği nedenden dolayı farklı şekillerde görülebilir.